A büntetőfékezők és veszélyesen előzők idegesítik legjobban a magyar autósokat

2022.02.03. 10:50

Érdekes felmérés eredményeit közölte a Magyar Autóklub: a Fékezd Magad Alapítvány - nem csak autósokat faggató - kérdőívében arra keresték a választ, hogy milyen problémák merülnek fel a közlekedésben leggyakrabban, a forgalom résztvevőit mi zavarja a leginkább, hogyan lehetne javulást elérni.

maxresdefault

A kutatás persze nem mondható reprezentatívnak, de a közel 2500 válaszadó véleményéből kiderül, hogy a büntetőfékezők irritálják legjobban a közlekedőket, itt 80 százalék jelezte, hogy ez kicsapja nála a biztosítékot. Közel ugyanennyien jelölték meg a veszélyesen előzőket, valamint a piroson áthajtókat, de 60 százalék fölötti eredményt értek el az elsőbbségadást elmulasztók és az irányjelzés nélkül sávot váltók is. Elnézőbbek voltak a megkérdezettek a sávok közt cikázókkal, szlalomozókkal szemben, részben talán azért, mert erre gyakran azok is rákényszerülnek a belső sávot kibérlő szabálytalankodók miatt, akik amúgy nem követnének el kihágásokat.

A kérdőív más területeket is érintett, ebből kiderült, hogy a balesetveszélyes manővereket 99,4 százalék hajlandó beismerni, közel 90 százalék pedig kockázatos helyzetben kész lemondani elsőbbségéről. Míg a kitöltők közel kétharmada szerint az olyan környezeti hatások, mint az erős napfény, az eső vagy a szürkület vonják el legjobban a figyelmet, a telefont alig negyedük említette.

Nagy volt az egyetértés abban, hogy a mindennapokban türelmesebbnek kellene lenni egymással, az oktatás pedig lehetne hatékonyabb: már iskolás korban el lehetne sajátítani a közlekedéssel kapcsolatos tudást. Tanítani kellene a közlekedési kultúrát, a konfliktuskezelést, a halmozottan visszaeső veszélyeztetők pedig pszichológiai képzésre szorulnának. Sokan úgy gondolják, a szabálysértésekről készült esetleges felvételek nyilvánosságra hozatala, továbbá a jogosítvány nélkül autózók és a balesetet okozók szigorúbb büntetése komoly visszatartó erőt jelentene.

Forrás: Magyar Autóklub