10 napig is elláthatná árammal a háztartást az elektromos Ford

2022.02.04. 06:05

Az Elmű honlapja szerint egy átlagos négyfős magyar háztartás havi áramigénye 200 kWh. Összehasonlításképp a megnövelt hatótávú Ford F150 Lighting akkukapacitása 131 kWh, ami nagyságrendileg stimmel is, innen már csak egy lépés összekötni a két rendszert. 

Amerikában persze egész máshogy alakul a fogyasztás, náluk majdnem 900 kWh fogy havonta. Az extrém időjárás miatt azonban egyre többször fordul elő, hogy hirtelen sokan maradnak áram nélkül (pl. a 2021-es texasi hóvihar miatt több mint 250-en vesztették életüket), ezért a Ford a Sunrun nevű céggel együttműködve mutatta be a Home Integration rendszert. Ennek lényege, hogy áramkimaradás esetén az autó látja el árammal a háztartást a Ford otthoni, kétirányú töltőjén keresztül. A cég szerint alap esetben 3 napig, a Sunrun opcionális napelemeivel együtt 10 napig biztosítana elég áramot az autó.

További lehetőségekkel is kísérleteznek, a jövőben arra is képes lehet a rendszer, hogy napközben - amikor az áram drágább - az autó lássa el a háztartást, éjszaka pedig magától feltöltsön, a tervek szerint a két üzemmód között pedig automatikusan váltani is tud majd. Ez nem csak a felhasználónak érné meg, de a hálózat csúcsidei terhelését is csökkenthetné.