Nappal jól működnek a gyalogosfelismerő rendszerek, este nagyon nem

2022.02.04. 12:54

A múltban több fiaskó is történt a gyalogosfelismerő rendszerek bemutatóin -  az autók nem egyszer egészen komoly sebességgel ütötték el a tesztbábukat - , ám az amerikai Közúti Biztonsági Intézet (IIHS) mostani vizsgálata szerint sokat fejlődött a technológia, a vizsgált berendezések nagy része jól szerepelt. 

sötétben gyalogos

A tanulmány szerint az ütközések esélyét 27 százalékkal, míg a sérüléssel járó balesetek számát 30 százalékkal csökkentették az aktív rendszerek. Ezt mindenképpen sikerként értékelik, azt azonban már kevésbé, hogy éjszaka, kivilágítatlan úton továbbra is tehetetlenek az érzékelők, emellett a 80 km/h-s sebességnél gyorsabb szcenáriók és a kanyarodás is túl nagy falatnak bizonyulnak. Ez azért is rossz hír, mert a gázolásos balesetek háromnegyede pont gyenge látási viszonyok mellett történik.

A vizsgálat valós adatokon alapult és a gyártók igen széles körét érintette, ám az adatok 2019-ből származnak, az azóta eltelt két év alatt sokkal elterjedtebbé váltak a kamerákat és radarokat egyaránt használó rendszerek, így bízhatunk abban, hogy az éjszakai teljesítményük is sokat javult. Az IIHS nem áll meg itt: az eredmények rámutattak arra, hogy a gyalogosfelismerés igenis emberéleteket menthet, de további fejlesztésekre szorul. Emiatt új vizsgálati metódust fognak kidolgozni, amely az éjszakai gyalogosfelismerő-rendszereket hivatott értékelni, ennek első teszteredményeit idén év végére várják.