Az Audi A4 STW még mindig tudja

2022.02.12. 15:34

Az STW, vagyis Super Tourenwagen Cup 1994 és 1999 között futott és a maga idejében rengeteg gyártó képviseltette magát a mezőnyben. Az izgalom megkérdőjelezhetetlen volt: a pilóták nem finomkodtak, gladiátorként küzdve feszültek egymásnak, néha centikre a másiktól, néha még kicsit közelebb is. A mámorítóan az egekig pörgő, csodálatos szívómotorok hangját pedig talán még ma is visszasírjuk.

Screenshot 2022-02-11 at 15.46.46.png

A szabályok értelmében az autóknak minimum 4,2 méter hosszú, négyajtós szedánnak kellett lenniük, így az Audinál adta magát, hogy az A4-esből építsék meg a versenyautójukat. A nagyrészt elsőkerékhajtású mezőnybe az Audi egy Quattróval szállt be. A kétliteres szívómotort 305 lóerőig húzták, ami hatsebességes, szekvenciális váltón keresztül hajtotta mind a négy kereket.

A mára bő 25 éves versenyautóból előszedtek egy szép példányt és kicsit átmozgatták a fáradtnak cseppet sem tűnő izmait. Ráadásul testhezálló feladatot kapott: egy hegyi felfutó verseny egyik futamán romboltak végig az öreg túraautóval. Az orgánum valami egészen elképesztő, de az autó mozgásán is látszik, hogy ezt a maga idejében nagyon sok mérnök fejlesztette rengeteg pénzből.

Via: HillClimb Monsters