Szürke 124-es Mercedes az AMG aranykorából

2022.02.20. 17:03

1984-ben jelent meg a W124-es, mely sokak szerint az utolsó igazán tartós és minőségi mérnöki munkával készült Mercedes. Több mint 2,5 millió darab készült belőle a 70 lóerős dízeltől a több mint 380 lóerős V8-asig, amivel a világ végéig ketyegő kombi taxitól a négyajtós izomautóig terjedt a skála, mellette meg kupé és kabrió karosszériával is kínálták. Mára minden szép ‘124-es potenciális kívánatos veterán, de az ilyen AMG tuningosak különösen jól hozzák a korszak báját.

Már csak azért is, mert ekkoriban az AMG még csak gyár közeli tuningcég volt, akiknek a Mercedesek mellett azért más projektek is belefértek. A ‘60-as évek végén alapított vállalat aztán fokozatosan lett az erős Mercedesek szállítója, majd 1999-ben szereztek többségi részesedést a cégben, 2005-től pedig teljes egészében a Mercedesé az AMG.

1990-ben szállították Japánba ezt a Mercedes-Benz 300E-t, melyet a helyi AMG szerelt fel az optikai és teljesítményt javító kiegészítőkkel. A szürke autón körbe AMG lökhárítók vannak és küszöbtoldatok, a csomagtérfedélen finom szárny és nem maradt el a szinte teli ötküllős felni sem, polírozott peremmel, az autó színéhez fényezve.

3,4 literesre bővített lökettérfogatú sorhatos motorja új hajtókarral és vezérműtengellyel több mint 40 lóerőt ad gyári 300E-hez képest. Az eredetileg 3,0 literes M104-es blokk így 286 lóerős, amihez maradt a 4 sebességes automata váltó és a hátsókerék-hajtás öröme.

Utasterében fekete bőrkárpit és nagy mennyiségű, fényesre lakkozott fabetét, az átalakítást igazoló plakettel és AMG logókkal. A négyküllős AMG sportkormány mögött 300-ig skálázott műszeregység van, fehér számlapokkal. Határozottan formázott első Recaro sportüléseinek vezérlőpanelje a combot támasztó részen található. Nagyon súlyosan árad belőle az AMG egyik legszebb korszakának retró hangulata.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!