Terjed a villámgyors autólopó

2022.02.23. 06:05

Itthon évtizedek óta háttérbe szorult a tilosban álló autók elszállítása, inkább a kerékbilincselés jellemző. A világ más országaiban viszont jó hasznát veszik a Miles Tow Trucks oldalról támadó autószállítójának.

A jelenleg épp MTT 4011 néven gyártott rendszer lényege, hogy két, a villás targoncákéhoz hasonló rakodóvilla segítségével emeli meg, és helyezi a platójára a járművet. Ez persze nem megy olyan gyorsan, ahogy hangzik, a teherautót először rögzíteni kell a művelethez, viszont így is sokkal gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb megoldás ez így, mint a korábban használt darus kerékmegemelős vontatás, vagy a rámpára csörlőzés.

A megoldás elvileg autómentésre is használható lenne, de a speciális felépítmény elég drága: úgy 55 ezer eurót kérnek érte, és ebben értelemszerűen nincs benne a hordozó teherautó ára. A hatóságok körében azonban elég népszerű – nyilván hamar megtérül a bírságokon a befektetés – így már nem csak Törökországban, de több más ország nagyvárosaiban sem szokatlan látvány manapság.