A BMW felvásárolta az Alpinát

2022.03.13. 07:03

Burkard Bovensiepen a BMW 1500-ashoz fejlesztett karburátort, mely nem csak a sajtót, hanem magát a BMW-t is megnyerte, ezért néhány évvel később az Alpina által készített alkatrészekkel felszerelt modellekhez is gyári garanciát adtak. Innentől pedig a versenysikerek és nívós utcai modellek következtek az 1965-ös alapítás óta az Alpina életében, melyet 2022-ben vásárolt fel a BMW.

1983-ban nőtte ki az Alpina a tuningcég státuszt és hivatalosan is autógyártó lett, amihez az éppen aktuális BMW-k adják az alapot, tehát közös üzemben készülnek az autók, de az Alpinák esetében jóval több a kézi összeszerelés. Buchloe-ban egészen 2025-ig marad a jelenlegi rendszer, így a Bovensiepen család fejleszti és gyártja, valamint értékesíti az Alpinákat.

Utána viszont megkezdődik a vállalat beolvasztása a BMW csoportba, ezért a nagyjából 300 főt foglalkoztató Alpina munkatársainak itt és a beszállítóknál keresnek majd helyet.

Nehéz az átalakulóban lévő autóiparban helyet találni egy olyan klasszikus értékeket képviselő márkának fennmaradnia, mint az Alpina, hiszen a digitalizáció és az elektromos autók terjedésével, valamint a kibocsátási kvóták szigorításával egyre fogyott a nagyteljesítményű benzines és dízel autókat kínáló Alpina körül a levegő.

Én csak remélni tudom, hogy az M-es BMW-k teljesítményét eleganciával kínáló Alpina 2025 után is megmarad majd az úriemberek BMW-jének, hogy a zöld metálfényen ott lesz a jellegzetes arany csíkozás, a bézs bőr belsőben a kék számlapos műszerek, a lakkozott fabetét és a sorszámozott plakett. A lemezek alatt pedig az izmos motor és a tökéletesre hangolt futómű.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!