Szinte még új a több mint 30 éves Mazda MX-5

2022.03.22. 11:13

Hihetetlen, de mostanra már egészen megszaporodott azoknak a műanyag lökhárítós autóknak a száma, amik jogosan mászkálhatnak veterán rendszámmal. Ezek közé tartozik meglepő módon az Opel Vectra és a Mazda MX-5 első generációjának korai darabjai is. Ennél makulátlanabb pedig kevés van.

1990 novemberében a Minnesota állambeli United Hospital Foundation aukciójára ajánlották fel a piros roadstert, majd az eredeti tulajdonos temploma sorsolta ki az MX-5-öst, amiben alig több mint 11 ezer kilométer van, tehát szinte újként ragyog a piros színű autó.

Eredeti 14 colos lemezfelnijein gurul, fekete teteje van és szövet belseje, melyben még az ablak sem elektromos, a négyküllős kormánya pedig műanyag, tehát elég fapados gép. A legfontosabb azonban, hogy a bukólámpa és a picike méretei miatt ez is éppen annyira aranyos, mint bármelyik másik.

1,6 literes, négyhengeres szívó benzinmotorja csak 116 lóerős, viszont hozzá egy remek ötsebességes kézi váltó csatlakozik és hátsókerék-hajtás, ami még sperr nélkül is nagy móka. Különösen egy ennyire könnyű autóban, hiszen a Mazda MX-5 így csak 990 kg.

1990-ben egy ilyen MX-5-ös amerikai ára valamivel több mint 14 ezer dollár volt, ami mai értéken közel 31 ezer.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!