Bahreinben egy Aston Martin szólt a legszebben, de nem egy F1-es

2022.03.22. 14:22

Az Aston Martin Valkyrie azokat az éveket idézte fel, amikor még a Formula-1-es versneygépeket is sok hengeres szívómotorok hajtották. Ennek megfelelően választottak helyszínt az AMR Pro változat dinamikus bemutatójának is: a múlt hét végi Bahreini Nagydíjat.

Ez a Valkyrie zárt pályás versenyváltozata, amely tényleg nem tartalmaz túl sok kompromisszumos megoldást. A Cosworth által fejlesztett 6,5 literes, durván ezer lóerős V12-es hajtja, amely 11 ezres fordulatszámig pörgethető – ennek köszönhető a kivételes hang is, amely a motorházából szól.

„Tudom, hogy mindenki ezt mondja minden autóról, de higgyék el, ez a gép tényleg valami egész más. Közelebb áll egy F1-es versenygéphez, mint bármi más, amit eddig vezettem. A teljesítménye, a kezelhetősége, a tapadása, mindene tökéletes.” – összegezte a tapasztalatait a Valkyrie csúcsmodellt a pályán végigkergető Aston Martin tesztversenyző, a civilben épp GT3-as AMG GT-vel versenyző Dirk Müller.

A tervek szerint ebből a Valkyrie változatból összesen 40 példány készül, hárommillió euró körüli áron. Ráadásul nem igazán felel meg egyetlen versenysorozat szabályainak sem, viszont utcára sem mehet. Ez pedig azt jelenti, hogy inkább lesz féltve őrzött gyűjtői autó, mint használati tárgy, azaz ezt a V12-est működés közben ritkán lehet majd hallani.