Mentő előtt szabálytalankodott az opeles, majdnem baleset lett a vége

2022.04.01. 15:25

Elgondolkodtató felvételt tett közzé Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. A videóban látható, ahogy viszonylag nagy sebességgel halad a kék villogós jármű, azonban a szembejövők közül egy opeles úgy dönt, neki ott és akkor muszáj megfordulnia.

Jól látszik, hogy nem kanyarodásról van szó, már csak azért sem, mert egyáltalán nincs ott kereszteződés. Az Opel Corsa sofőrjét sem a záróvonal, sem a felfestéssel jelölt, forgalom elől elzárt terület nem érdekelte. Ahogy az sem ütötte meg az ingerküszöbét, hogy az előtte haladó autók már elkezdtek a padkára húzódni a szirénázó mentő érkezése miatt.

A balesetet a mentőautó sofőrjének lélekjelenléte és gyors reakciója révén sikerült elkerülni. Az OMSZ közlése szerint évente mintegy 50 millió kilométert tesznek meg bajtársaik, de néha még így is tudnak nekik meglepetést okozni a figyelmetlen vagy szabálytalan autósok.

mentos1

Az ehhez hasonló esetekről azt is tudni kell, hogy a szállított beteg állapotát akkor is veszélyeztethetik, ha egyébként baleset nem következik be. A szállítási traumák könnyen előidézhetnek állapotromlást vagy másodlagos sérüléseket. Ezért nem szabad a mentőautót hirtelen fékezésre vagy irányváltásra kényszeríteni, és akkor is meg kell adni számára az elsőbbséget, ha egyébként látszólag indokolatlanul lassan halad, miközben szirénázik. Valójában ugyanis a szakmai szabályok szerint minimalizálni kell a káros hatásokat, azaz egyes esetekben éppen a lassú, de egyenletes haladás szolgálja a beteg érdekeit.