Nem csak vezetni rock and roll ezt a Minit

2022.04.09. 06:57

Sikeres dobos és tanári karrier után Jim Marshall 1962-ben egy kis üzletet nyitott a londoni Hanwellben, ahol dobokat, cintányérokat és dobokhoz kapcsolódó kiegészítőket árusított. Ritchie Blackmore, Big Jim Sullivan és Pete Townshend gyakran fordultak meg a boltjában és rávették, hogy készítsen gitárerősítőket, melyeknek hangzását az ő ízlésükhöz igazította.

60 éve alapított vállalata, a Marshall Amplification ma az egyik legismertebb és legnépszerűbb zenei erősítőket, hangszórókat és fejhallgatókat gyártó cég, melynek logója mindig feltűnik egy koncerten. A szintén angol David Brown Automotive a Marshallal alkotta meg a rock and roll ihletésű Mini restomodot.

Fekete színét nem csak a króm elemek dobják fel, hanem a Marshallra jellemző arany dekor is, a két LED-es fényszóró közötti hűtőmaszk rácsozása is az erősítők mintájára készült. A karosszériára kézzel festik fel az arany díszcsíkot, a 12 colos Classic felnik mögött lévő első féknyergeket is erre az árnyalatra fényezték.

Utasterében is mindent fekete bőrbe kötöttek, a különböző kiegészítők pedig arany színt kaptak, így a kapcsolók és a Marshall felirat az ülések háttámláján. Talán mind közül a legaranyosabb részlet a pedálokba mart piktogramok. Hangrendszerén sokat fejlesztettek, nem csak több hangszórót, de plusz funkciókat is építettek a Minibe. A kesztyűtartóban indukciós töltőpont van, így a cég legújabb vezeték nélküli fejhallgatója drót nélkül tölthető. Csomagtartóját feláldozták a zene oltárán, a bőrözött térben kicsúsztatható konzolon áll a Marshall DSL1 Combo erősítő.

1,3 literes, négyhengeres motorja 5700-as fordulaton 83 lóerős és 133 Nm nyomatéka van 2400-tól, amivel az 1050 kg-os Mini restomod 8,9 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 145 km/óra a végsebessége. A Marshall Edition Miniből mindössze 60 példány készít a David Brown Automotive.

Mennyit változott a Mini azzal, hogy már MINI-nek hívják? Nézd meg videón!

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!