Motormat: autósvendéglő futószalaggal

2022.04.12. 15:10

Voltál már McDrive-ban? Mindegy, biztos tudod, milyen. És rolling-szusis helyen ettél már? Az olyan étterem, ahol futószalagon robognak a tál szusik az asztal mellett, az ember meg leveszi, ami tetszik. Az amerikai Kenneth C. Purdy 1948-as szabadalma, a Motormat a kettő közé célzott.

Forrás: losangeleshistory.blogspot.com/
Forrás: losangeleshistory.blogspot.com/

A második világháború utáni Amerikában az autótulajdonlás már a szabadságjogok szintjét verte, természetesen a fogyasztói kultúra is idomult ehhez (ld. autósmozik). A hagyományos autóséttermek, drive-inek esetében gyakran külön ember vitte ki a várakozóknak a megrendelt ételt, a folyamat felgyorsítása érdekében a pincérek görkorcsolyát is kaptak. Purdy őket szerette volna kiiktatni az egyenletből. Először a Beverly Grove-ban található Track éttermet szerelte fel a Motormat rendszerrel, ahol 20 vendéghelyet szolgált ki a központi épület körül csillag alakban kialakított futószalagos megoldás.

A The Milwaukee Journalnak adott interjúban Purdy főleg az előnyöket hangsúlyozta: “Harminc-ötven százalékkal kevesebb időbe telik a kiszolgálás [a Motormattal], mint egy normál drive-in esetében. Nem kell várnod a pincérre, a port sem kell kifújnod a kajádból, dudálni sem kell a csekkért vagy várni a visszajáróra.” Az ötvenes években sci-finek tűnhetett a módszer: a kuncsaft először odaállt az autójával a Motormat egyik csápjához, ahol egy fém ládikában víz, menü, toll és papír várta. A felírt rendelést gombnyomással küldte a konyhára, ezután, amíg készült az étel, a számla kiküldése és rendezése történt meg. Végül a rendelés - és ha volt, a visszajáró - lett kiküldve, így a pincérnek szánt borravalót is meg lehetett spórolni. 

A ládika maximális sebessége 36 méter volt percenként. Gyorsulásról nincs adat, de biztos nem lötyögött ki a kóla
A ládika maximális sebessége 36 méter volt percenként. Gyorsulásról nincs adat, de biztos nem lötyögött ki a kóla

A tulajdonos szerint a nyitás napján 3000 vendéget szolgáltak ki, az első két hétben pedig összesen 40 ezer rendelést teljesítettek. Ha igazak a hírek, további két éttermet is nyitott a franchise, de átütő siker nem lett.

Forrás: laist.com