Jövőre jöhet a wankeles hibrid Mazda

2022.04.24. 11:24

A Wankel-motor finoman szólva sem sikertörténet, mert bár egész komoly literteljesítményeket lehet vele elérni, és a karaktere is kellemes, ám nem a tartósságról híres. Nem véletlen, hogy nem terjedt el soha igazán, a Mazda viszont nem akarja elengedni a technológiát. Most az MX-30-ból készülhet wankeles hibrid.

dls0455

A Mazda egyelőre csak annyit erősített meg a Motor1.com kérdésére, hogy forgalmazni fognak Amerikában egy konnektoros hibrid MX-30-at, de a technikai részletekről nem beszéltek. A lap mindenesetre úgy tudja, ebbe a modellbe kerülhet be egy Wankel-motor is.

Igaz, itt igazából nem is klasszikus plug-in hibridről beszélhetünk, sokkal inkább hatótávnövelős, azaz range extenderes villanyautóról, mivel a tervek szerint a Wankel nem hajtja közvetlenül a kerekeket, hanem az akkumulátorcsomag töltését végzi. A japánok jelenleg csak tisztán elektromos hajtással forgalmazzák az MX-30-at az USA-ban, míg Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon lágy hibridként is elérhető.

Igaz, a villanyosat elég éles bírálatok is érték a szerény hatótávja miatt. Ezekre a kanadai részleg vezetői meglehetősen cinikus választ adtak, azt találták ugyanis mondani, hogy akinek az EPA-ciklus szerinti 160 kilométer nem elég, tartson mellette másik autót. A problémára mindenesetre elegánsabb megoldás lehet a hatótávnövelős kivitel. Ennek bemutatása 2023-ra várható, miután a konnektoros hibridet a jövő március végén záruló pénzügyi évre ígérte a gyártó.