Olyan súlyosak a szankciók, hogy már Euro 0-s teherautókat is gyárthatnak az oroszok

2022.04.25. 16:22

A szankciók olyan súlyosan érintik az orosz járműgyártók ellátási láncait, hogy a Kreml úgy döntött, a haszonjárművekre vonatkozó, 2016-tól érvényes Euro V-ös szabványokat Euro 0-sra csökkentik. Az orosz természeti erőforrások minisztériuma szerint a károsanyag-kibocsátási szabványok negatív hatással lesznek a levegő minőségére, de haszonjárművekre szüksége van az orosz gazdaságnak. Azonban nemcsak a kibocsájtási normákról döntöttek, más egyszerűsítést is megengednek az oroszországi gyártóknak. A jogszabály-módosítás úgynevezett egyszerűsített haszonjárművek gyártását is lehetővé teszi, ami azt jelenti, hogy az összes teherautóból és buszból kihagyható többek között a légzsák, az ABS és az elektronikus menetstabilizáló rendszer is. Bár a jogszabály-módosítást csak április 20-án szavazta meg a Kreml, de ennek érvényessége visszamenőleges, így az 2022. április 1-től érvényes, első körben 2023. február 1-ig. A feltételezések szerint ez azt jelenti, hogy néhány járműgyártó már korábban felkészült erre az új helyzetre.

A Kamaz és a GAZ sajtóosztálya is reagált az új jogszabállyal kapcsolatos hírekre. Mindkét gyártó hangsúlyozta, hogy nem hagyják abba az Euro 5-ös teherautók értékesítését. Az viszont bizonyos, hogy az Euro V-ös motorok gyártásához felhalmozott alkatrészek hamarosan elfogynak, a Bosch alkatrészei már el is fogytak, ezért a két cég folyamatosan vezeti vissza a gyártásba az Euro 2-es motorokat. A Kamaz van nagyobb bajban, ugyanis egyelőre nem sikerült alternatív beszállítót találniuk, így hamarosan eljuthatnak oda, hogy nem csak Euro 0-s, de semmilyen motort sem tudnak beépíteni a teherautóikba.

Vlagyimir Beszpalov, a VTB Capital orosz befektetési bank elemzője a Vedomosztyi című orosz lapnak elmondta, hogy az új jogszabály egyértelműen a Kamaz kedvéért lett bevezetve, és a jelenlegi helyzetben logikus, hogy a Kamaznak lehetőséget biztosít az állam az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművek értékesítésére. Beszpalov az intézkedést elfogadható megoldásnak nevezte ahhoz, hogy rövidtávon enyhülhessen az oroszországi járműhiány.

Az Izvesztyija lap szerint a Kreml terveiben nemcsak a haszonjárműipar lesz az, ahol engedélyezik az egyszerűsített, akár Euro 0-s járművek gyártását. Hamarosan az autóiparra is kiterjeszti Oroszország az egyszerűsítést, amivel főként a Ladákat gyártó AvtoVAZ-nak könnyítenének a helyzetén - az egyszerűsített járműveket aztán Kirgizisztánban, Örményországban, Kazahsztánban és Fehéroroszországban értékesíthetik. A Lada és az Ural már megkezdte az Euro0-ás járművek gyártását, egyelőre csak saját piacra, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezek a végére drágábbak lesznek a korábbiaknál.

(via: TRANS.info)