Ezek a Dózsa György úti baleset tanulságai

2022.05.06. 11:31

Végigszántotta az internetet a hír, hogy meghalt M. Richárd, bulvárcsámcsogás vagy nekrológ helyett azonban inkább a Dózsa György úti balesetből levonható tanulságokat idéznénk fel, hogy az is tanuljon belőle, aki esetleg már elfelejtette a konkrét esetet. Röviden összeszedtük a témában írt cikkeinket, ezek lentebb találhatók.

Fotós: Mihádák Zoltán/MTI
Fotós: Mihádák Zoltán/MTI

Zách Dani rögtön a baleset után igazságügyi gépjárműszakértőket kérdezett az ügyről, járt a helyszínen és a balesetben résztvevő egyik autó hazai képviseletét is megkereste. 

Pár hónap alatt több részlet is kiderült, a telezöldes kereszteződésbe gyakorlatilag kódolva volt a kockázat, amit a gyorshajtás és az öv használat mellőzése váltott tragédiára.

Nagyjából másfél évvel később elsőfokú ítélet született, mindkét felet hibásnak találták a szakértők, a Mercedes sofőrjét örökre eltiltották a vezetéstől.

Az eltiltás sokakat nem tántorít el attól, hogy a volánhoz üljenek - többek között M. Richárdot sem - , erre válaszul született egy törvényjavaslat.

Mint az a későbbi vizsgálatok során kiderült, a vezetés közbeni telefonálás is közrejátszhatott a balesetben, ennek veszélyeiről írt véleménycikkünket itt találod.