Távolról tették használhatatlanná az Ukrajnából lopott traktorokat

2022.05.07. 11:01

Oroszország támadásai tovább folytatódnak Ukrajna ellen, az oroszok azonban nem csak a katonai műveletekre és a pusztításra koncentrálnak. Érkezett már hír lopott Apple eszközökről, amelyek az online követés funkcióval fedték fel az adott egységek mozgását, ám most eggyel nagyobb léptékben szembesültek az oroszok a technika vívmányaival.

Kép: John Deere Magyarország
Kép: John Deere Magyarország

A CNN jelentése szerint a megszállás alatt tartott Melitopol városából, egy Agrotek John Deere kereskedésből loptak el 27 darab mezőgazdasági gépet, köztük nagygazdságokba szánt traktorokkal és kombájnokkal, összértékük mintegy 5 millió dollár (több mint 1 milliárd forint). A beépített GPS-nek köszönhetően azt is tudni lehet, hogy egy részük épp a Csecsenföldön található Zakan Yurt nevű faluban áll - használhatatlanul.

A John Deere-t rengeteg kritika érte az USA-ban amiatt, hogy fenntartja magának a gépek szervizelésének jogát, a tulajdonosok az apróbb javításokon kívül nem nyúlhatnak hozzájuk. A vállalat emellett távolról hozzáfér a fedélzeti rendszerekhez is, ennek isszák most a levét az oroszok: miután a John Deere tudomást szerzett a lopásról, pár kattintással bezárták és letiltották a gépeket, így azokat most el sem lehet indítani. Kissé szomorú fejlemény, hogy a tolvajoknak állítólag sikerült felvenniük a kapcsolatot olyan képzett szakemberekkel, akik képesek lehetnek meghekkelni a rendszert.