Meghalt a háborúban a tankbiatlon bajnoka

2022.05.09. 15:39

A Tankbiatlont 2013-ban találta ki az orosz hadsereg, és hamar az egyik leglátványosabb eseménye lett a sok éve megrendezett International Army Games versenyeknek. Lényege a harckocsilegénységek képzettségének felmérése, de persze a legyőzhetetlen orosz páncélos erő mítoszának fenntartásában is fontos szerepe van.

A verseny úgy zajlik, hogy a résztvevő harckocsik három kört tesznek meg a 6-10 kilométeres útvonalon. Az első körben a csapatok 1600, 1700 és 1800 méter távolságra elhelyezett, tankméretű célpontokra lőnek, itt a legénység a harckocsi optikájával céloz, korszerű tűzvezető rendszer nélkül. A második körben páncéltörő rakétával felszerelt osztagot és egy gyalogsági egységet imitáló, 600-700 méterre elhelyezett célpontokat kell leküzdeniük. A harmadik körben pedig a toronyra szerelt nehézgéppuskával kell legyőzniük egy imitált páncéltörő ágyút és egy irányított páncéltörő rakétás (ATGM) egységet, amelyek 1200 méterre vannak a harckocsitól. Zárásként a tankkal nehezített terepen kell végighaladni, minél gyorsabban. A rosszul leküzdött, vagy le nem küzdött ellenség miatt 10 másodperces időbüntetést kap a harckocsi legénysége. Az a tank nyer a versenyen, amely a legrövidebb idő alatt teljesíti a követelményeket.

Mint fentebb látható, a tankbiatlonon épp olyan körülményeket próbálnak létrehozni, amelyekkel a harckocsik személyzete nap mint nap találkozhatott az orosz-ukrán háború során. De úgy tűnik, hogy itt is érvényes a régi mondás, miszerint a valós harcok teljesen másként alakulnak, mint a begyakorolt helyzetek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tankbiatlon 2021-es világbajnok harckocsijának parancsnoka, a mindössze 26 éves Baszanov Bato Valerijovics főtörzsőrmester harckocsiját a háború első napjaiban megsemmisítette egy Javelin rakéta.

Az orosz hadsereg sokáig próbálta titkolni, hogy elvesztették a világ legjobb harckocsiparancsnokát, de Bato Baszanov főtörzsőrmestert május 6-án, szülővárosában, Ulan-Udében eltemethette a családja. Bár az orosz hadsereg tagadja a fiatal tankparancsnok elvesztését, sok kritika éri az orosz páncéloserők feljebbvalóit, amiért harcba küldték a tehetséges tisztet: sokan vélik úgy, hogy jobb lett volna, ha inkább a harckocsizók oktatásával, képzésével foglalkozik.

via: InformNapalm telegram