19 éve gyártott gumikat hív vissza a Goodyear

2022.06.08. 17:05

Az amerikai Közúti Közlekedési Felügyelet (NHTSA) vizsgálata és több év pereskedés után a Goodyear végül visszahívja az 1996 és 2003 között gyártott, G159-es típusú gumijait, amelyeket leginkább RV-kre, azaz lakóautókra szántak. A visszahívás oka, hogy a gumi futófelülete leválhat, az autó emiatt irányíthatatlanná válhat: a kormányzati vizsgálat szerint 1998 óta kilencvenöt, sérüléssel vagy halállal végződő balesetet is okozhatott a hiba.

Goodyear zeppelin-01

A Goodyear nem igazán hajlandó elismerni a problémát: sokáig az NHTSA februári felszólításának sem tettek eleget, szerintük biztonsági hiba nincs a gumival, 14 éve nem érkezett hozzájuk panasz, ráadásul valószínű, hogy mára alig néhány fut még közülük az utakon. Végül annyit lazítottak az álláspontjukon, hogy elismerték, a megadottnál nagyobb vagy kisebb guminyomás esetén valóban előfordulhat a jelenség.

Bárkinek ingyen biztosítanak új, Goodyear G670-es gumikat, akik beállítanak hozzájuk a hibás darabokkal, emellett a le- és felszerelést, illetve a balanszírozást is a cég állja. Ha valaki nem aktív használatban lévő, felnire felszerelt állapotban viszi vissza a G159-eseket, a Goodyear 500 dollárért veszi vissza őket. 

A visszahívás 173 ezer gumit érint, de mivel az eladott gumikat regisztráció híján nem tudják nyomon követni, a tulajdonosok felkeresése közel lehetetlen, ezért nagyszabású kampányt indítanak az ügyben.