Ötajtósként bukkanhat fel újra a Suzuki Jimny

2022.07.08. 15:19

Elég rövid életű volt az új Suzuki Jimny, legalábbis a személyautó-kivitel: a 2018-as bemutató után a 2020-as szén-dioxid-kibocsátási normák miatt el is tűnt a kínálatból, a típus így már csak teherautóként regisztrálva szerezhető be, hátsó ülések nélkül.

A legújabb hírek szerint azonban már készül egy nyújtott, ötajtós változat, amely változtathat a helyzeten, azzal, hogy az egyszerű 1,5 literes szívómotor helyett valamiféle hibrid hajtással készülhet, amivel csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátását. A rövid Jimny száz lóerős, 1,5 literes szívómotorja ilyen szempontból nem volt igazán szerencsés: 154 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Állítólag a hosszú változat a Vitara hajtásrendszerei közül kapja meg valamelyiket. A legvalószínűbb, hogy az 1,5 literes szívómotor köré épített, 102 lóerős teljes hibrid rendszert kapja meg a Jimny hosszabb változata: ezzel elvileg érdemben csökkenthetik a névleges fogyasztást, a dinamika elvesztése nélkül.

A képek alapján az ötajtós Jimny durván 30 centivel lesz hosszabb, mint a rövid változat, és ennek a többletnek a nagy része a tengelytávon belül jelentkezik majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor dobhatják piacra a típust, de az alapján, hogy már nyilvánosan folynak a tesztek, két évnél biztosan nincsen távolabb a premier.