Bérbeadással gurítana nagyot a villanyautópiacon a Stellantis

2022.07.22. 15:43

Az elektromos járművek rettentően drágák – jelenti ki rengeteg sofőr a villanyautók előnyeit és hátrányait firtató viták során. Állításuk bizonyos mértékig igaz, idehaza a legolcsóbb ilyen modell, a Dacia Spring is közel nyolcmillióba kerül alapáron. Úgy tűnik, a Stellantis erre a problémára igyekszik reagálni.

Pegout e-208
Pegout e-208

Az autóipari óriás (amely az olasz-amerikai Fiat Chrysler és a francia PSA egyesülése után jött létre, de az Opelt is magába foglalja) ugyanis elindítja Electric As You Go elnevezésű programját, amelyben lényegében elektromos járműveket adnak majd bérbe hosszú távra. A programban a mamutvállalat két zéró emissziós modelljét, a Peugeot e-208-at és a vele azonos alapokra épülő Opel Corsa-e-t lehet majd bérbe venni, de lehetőség lesz Opel Mokka-e használatára is.

S hogy a konszern milyen áron nyújtja majd szolgáltatását? A havi díj 110 euróról (átszámítva 43 793 forint) indul, ami egyfajta előlegnek tekintendő, erre jön rá még egy 7 eurócentes kilométerdíj. Bónusz, hogy az ügyfeleknek az autókat havonta minimum 500 kilométert kell használniuk. Tehát összességében az alapdíjra további 35 euró jön rá, amivel a szolgáltatás havi díja minimum 145 euróra (körülbelül 57 727 forint) ugrik.

A Stellantis az új program kapcsán egyébként kifejtette, a céljuk, hogy felgyorsítsák az elektromos járművek elterjedését azok körében, akik drágának találják a megvásárlásukat. A programot pedig a különböző ágazatokban elterjedő, fogyasztói körökben népszerű pay-per-use trend ihlette.

Az Electric As You Go szolgáltatás Franciaországban már elérhető, itt Peugeot e-208, Opel Corsa-e és Opel Mokka-e modelleket is lehet bérelni. A szolgáltató hamarosan más európai országokban is bevezeti szolgáltatását, amelyet a jövőben más modellekkel bővít. Egyelőre a magyarországi tervekről nincs hír.