333 lovas BMW-kkel üldözik a bűnözőket a cseh rendőrök

2022.07.24. 15:36

Mostantól jobban teszik a cseh bűnözők, ha gyakrabban néznek a hátuk mögé, mert a helyi rendőrség nemrég 10 darab BMW 540i xDrive Touringot vett át, és terveik szerint az elkövetkező években további darabokat kapnak majd.

A csehországi rendőrség összesen nem kevesebb, mint 70 járművet kap a német autógyártótól. A közelmúltban átadott 10 darab 540i xDrive Touring felét az autópálya-rendőrség használja, feltűnő rendőri díszítéssel, a többi öt autó pedig jelzés nélküli lesz, és nagy sebességű üldözésre vetik be őket.

Számos módosítást hajtottak végre az 540i xDrive Touringon, hogy rendőrautóvá alakítsák. Például tartalmazza az összes szükséges lámpát, szirénát és kamerarendszert. „Az autópálya-rendőrök speciálisan felszerelt járműveket kapnak, amelyek kiváló menettulajdonságokkal, valamint magas szintű aktív és passzív biztonsági rendszerekkel rendelkeznek, a BMW márkához hűen. Hiszem, hogy az új járművek hozzájárulnak autópályáink közlekedésbiztonságának növeléséhez.” – nyilatkozta Martin Strakoš, a járműveket átadó prágai BMW Stratos Auto vezérigazgatója.

A BMW 540i xDrive Touring egy mild hibrid rendszerrel kiegészített, 3 literes, soros hathengeres benzinmotort kapott, amely egy kettős megfúvású turbó segítségével 5500-as fordulatszámon 333 lóerőt, 1600-as fordulattól pedig 450 Nm nyomatékot ad le. A motorral egy nyolcfokozatú automata sebességváltó dolgozik együtt tökéletes összhangban, amely mind a négy keréken keresztül továbbítja az erőt.

„A rendőri munka feltételeinek és minőségének javítása érdekében fontos lépés a járműpark rendszeres cseréje is” – tette hozzá Jaromir Bischof rendőrfőkapitány-helyettes. „Örülök, hogy a rendőrök olyan modern, biztonságos és gyors járműveket használhatnak majd szolgálatukban, mint ez a 10 darab BMW.”