Szimulátoron vezetve is lehet majd jogsit szerezni

2022.08.06. 16:15

Augusztus elsején módosultak a jogosítványszerzés szabályai Magyarországon és akad itt egy nagyon érdekes részlet. Ezentúl már szimulátoron vezetve is megszerezhetővé válik a jogosítvány. A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint a részleteket még ki kell dolgozniuk. A szimulátoros oktatás leghamarabb egy év múlva indulhat.

Egyelőre az nem tisztázott, hogy hány, igazi autóban levezetett órát lehet kiváltani virtuális vezetéssel. Mindenesetre már a lehetőség is furcsának tűnik, de van előnye is: például veszélyes vagy tanulóként nehezen megoldható forgalmi szituációkat is lehet szimulálni, amivel a forgalomban nem biztos, hogy találkozik a tanuló.

D MTI20120309522

Bár egyértelműen hasznos lehet a szimulátor is, nagyon sok tényező hiányzik belőle, ami a valós forgalomban ott van. Például egy szimulátor teljesen reálisan nem tudja visszaadni, hogy egy igazi autó hogyan mozog a térben. Továbbá bár modellezhetők az egyes szituációk, a valóság általában cifrább helyzeteket is szokott produkálni.

Az is érdekes szempont lehet, hogy míg egy igazi autóban ülve a tanuló sofőr érzi a vezetés tétjét, a szimulátorban elképzelhető, hogy a teljes biztonság miatt máshogy reagál le egy helyzetet. Mindez csupán a jéghegy csúcsa, úgyis a gyakorlat fogja igazolni – vagy cáfolni – a szimulátor létjogosultságát és hasznosságát. Azt azonban ne feledjük, hogy ez nem lesz kötelező, csupán egy opció.

Egyelőre nem várható, hogy ezek a rendszerek elárasztják az autós iskolákat, mivel egy ilyen szimulátor ára elég húzós, 8-10 millió forint. Azt mondják, hogy ennek a beruházásnak a költsége nagyjából megegyezik egy oktatóautó árával. Ez azért érdekes példa, mert az oktatóautót szinte biztosan ugyanúgy meg kell majd venni. Az egyelőre szintén nem tisztázott, hogy ez a lehetőség mennyire szól bele a jogosítvány megszerzésének a költségeibe, de esélyes, hogy az eleve nem olcsó folyamat tovább drágulhat majd.