Veterános rali hasítja ketté a Balkánt

2022.08.09. 17:32

Először rendezik meg idén szeptemberben a The Great Balkan Rallyt. A szervezők kimondottan 1990 előtt gyártott, ma már veteránnak számító autókat és motorkerékpárokat várnak, a résztvevőkre négy ország átszelése, valamint rengeteg kaland és kihívás vár.

gobeyond balkan rally9-1

Az 1121 kilométeres távot összesen négy etapban teszi meg a mezőny. Etyekről indulnak, az első szakasz innen egészen a Balaton déli partján keresztül a Mecsekig tart majd. A második etapban Horvátország keleti részén haladnak keresztül, és érkeznek meg Bosznia-Hercegovinába, míg innen – a harmadik szakasz során – a Dinári-Alpokon keresztül érnek el Montenegróba. Az utolsó szakaszban az Adriai-tenger partját célozzák meg, végül a Lovćen Nemzeti Parkól konvojban haladva érkeznek meg a célállomásra.

A 2022-es The Great Balkan Rallyn nem a sebesség lesz a legfontosabb, inkább a régi, csillagtúra-jellegű ralikat idézi az értékelés: a győztes az a csapat lesz, amelyik az előre meghatározott átlagidőt a legjobban megközelíti, s az útvonalon kitűzött titkos ellenőrzőpontokat is teljesíti.  A ralin az 1990-ben és azelőtt tervezett autók és motorok, illetve egyedileg épített járművek vehetnek részt. Az újabb, de érdekesnek számító járművek külön elbírálás alapján indulhatnak.