Életveszélyeset bakizott egy ausztrál család autós navigációja

2022.08.13. 06:33

Szinte mindenkivel előfordul vezetés közben, hogy a GPS félrenavigálja, s egy, az úti célját tekintve teljesen indokolatlan helyen köt ki. Ezt a legtöbben még időben észrevesszük, így sokszor elég csak visszakanyarodni ahhoz, hogy a navigációs rendszer is észhez térjen, és magát összeszedve kínálja fel számunkra a helyes utat.

Lost-In-Outback

Vannak azonban, akiknek teljesen mindegy, hogy hol autókáznak, nekik egy hatalmas táblára kiírva sem tűnne fel, hogy rossz irányba haladnak, mivel vakon megbíznak a naviban. Pontosan ebbe a kategóriába sorolható az az ausztrál család is, akiket a készülék „apró bakija” kevert életveszélyes szituációba a napokban. Az Új-Dél-Wales-i Rendőrség beszámolója szerint a család eltűnését augusztus 8-án jelentették be, miután előző napi queenslandi utazásukat követően nem érkeztek meg Packsaddle-be. A hatóság nyomozást indított, ráadásul nem is töketlenkedtek: rengeteg önkéntessel kutatták át Tibooburrát, Broken Hillt, Wilcanniát és Packsaddle-t, de még a környező területeket is. Az expedíció sikeresnek is bizonyult, augusztus 9-én ugyanis egy mentőhelikopter rábukkant az addigra elég rossz állapotban lévő családra, pontosabban a Hyundai Tucsonjukra 50 kilométerre Tibooburrától.

A rendőrség közlése szerint a két nőből és két kisgyerekből álló família azután tűnt el, hogy a Google Maps egy autópálya mellett futó földútra vezette őket, ahol viszont elakadtak. Az esetről beszámoló 7News című lap később ez alapján egy rossz kanyarnak minősítette az esetet, ugyanakkor a résztvevők számára ez egy kicsit több volt annál. Legalábbis az autóban utazó Darian Aspinall azt hitte, hogy mindannyian meg fognak halni. Annál is inkább, mert a semmi közepén egyrészt nem volt térerejük, hogy segítséget hívjanak, másrészt a család órákon át gyalogolt azért, hogy emberekre leljen, de ez nem sikerült nekik. A helyzetet csak tetézte, hogy összesen egy liter víz volt náluk, ami elég hamar elfogyott. Utóbbit végül egy pocsolya segítségével sikerült tompítani, de a két felnőtt és a gyerekek így is gyorsan kiszáradtak. Összességében tehát csak a szerencséjükön múlott, hogy életben maradtak.