Elárverezték Sir Sean Connery világhírű Bond-autóját

2022.08.23. 17:31

Bár nem az Aston Martin DB5 volt az első Bond-autó, de mindenképpen a legikonikusabb darabnak mondható, hiszen összesen nyolc filmben szerepelt. Ráadásul a James Bond karaktert, először megformáló Sir Sean Connery haláláig birtokolt egyet. Az autót most árverezték el Monterey-ben és nem kevesebb, mint 2,4 millió dollárért, azaz nagyjából 1 milliárd forintért cserélt gazdát.

A DB5 először 1964-ben jelent meg a Goldfinger című filmben, ugyanakkor a nemrég eladott darab nem tartalmazta azokat a fegyvereket és kütyüket, amikről a filmbeli autó ismert volt. A kocsit valójában nem is használták a filmben, azt Connery 2018-ban vásárolta tökéletes állapotban. Ez a DB5-ös eredetileg fekete színű volt, később pedig átfestették Snow Shadow Grey színűre, hogy jobban illeszkedjen a 007-es ügynök által a filmben vezetett autókhoz.

Egyes információk szerint a DB5-öt Sir Sean Connery svájci otthonában tartották. A színész ugyan szerette az autót, de igazán soha nem tudta kiélvezni, mivel életkora eléggé befolyásolta ebben. A jármű most azonban új esélyt kapott az életben, de hogy pontosan kitől, azt nem tudni. Az biztos csupán, hogy az aukció rejtélyes vásárlója nem csak a filmtörténelem egy darabjával lett gazdagabb, de egy Sir Jackie Stewarttal, a Forma-1 korábbi háromszoros világbajnok pilótájával - Connery barátjával - is élményautózhatott egyet.

Érdekesség, hogy az Aston Martin 2018-ban bejelentette: a James Bond filmekben látható DB5-ből - az autóhoz tartozó minden filmbéli eszközzel együtt - szériagyártást tervez. Összesen 25 ilyen autó készül majd az évek alatt, amikért darabonként 3,5 millió dollárt, azaz körülbelül 1,5 milliárd forintot kér az Aston Martin. A gyártás 2019-ben el is kezdődött.