„Az asszony ki akar ugrani a kocsiból” – ilyen telefonok terhelik a segélyhívót

2022.08.29. 12:04

Bizarr válogatással hívja fel a figyelmet a rendőrség arra a jelenségre, hogy még mindig tömegesen futnak be abszolút oda nem illő hívások a 112-es segélyhívóra, ezzel feltartva az operátort, és elvonva az erőforrásokat a tényleges veszélyhelyzetek elől.

A bő ötperces hanganyagban hallhatunk célt tévesztett születésnapi köszöntőt, de akad olyan, akik a tűzoltóknak adna el szőlőt, más meg Győrfi Páltól venne kanapét. Megint más abban kér segítséget, mit tegyen, ha az asszony menet közben ki akar ugrani az autóból. Egyeseknek fel sem tűnik, hogy rossz helyen járnak, az operátorról tudomást sem véve folytatják a mondókát.

A rendőrségi közlemény szerint idén július 31-ig már több mint 1,5 millió olyan hívás érkezett a 112-es segélyhívóra, amikor nem kellet sem rendőrt, sem mentőt, sem tűzoltót riasztani. Ez az összes hívás 46,8 százalékát teszi ki, vagyis közel a felét. A hatóságok már nem először próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a segélyhívót ne tudakozóként használják az emberek: a 112-t akkor kell tárcsázni, ha tényleg baj van.

Forrás: Magyar Rendőrség/Facebook