A gázár emelkedése miatt szélvédőkből is hiány lehet

2022.09.05. 13:30

Az orosz-ukrán háború miatt komolyan megnőtt a nyersanyagok és különösen a gáz ára, ami legalább akkora fennakadásokat okozhat az autóiparban, mint az eddig is problémás csiphiány: a Volkswagen és több, egyéb szektorhoz tartozó vállalat, pl. építőipari cégek is üveghiányra számítanak, emiatt komoly tartalékokat halmoznak fel.

Kép: Papp Tibor
Kép: Papp Tibor

Nagy mennyiségben a raktározás kimondottan költséges, ezért a nagy gyártók általában igyekeznek kerülni. Ennek ellenére a Volkswagen és a német sörfőzde, a Brauerei C. & A. Veltins is átalakítja az üvegre vonatkozó beszerzéseit: utóbbi az üveg 90 százalékos drágulása miatt 50 millió palackot rendelt meg egyszerre, a Wall Street Journal szerint a Volkswagen ugyanígy az ágazat összeomlására készülve halmoz.

A szélvédők gyártása kimondottan energiaigényes folyamat: az alapanyagok (homok, nátrium-karbonát, mész stb.) hevítéséhez rengeteg földgáz szükséges, amelynek továbbra is bizonytalanul alakul a világpiaci ára. A Németországban használt gáz 40 százaléka érkezik Oroszországból, ám az Északi Áramlat 1 vezetéken felfüggesztették a szállítást, és az sem egyértelmű, hogy a fűtési szezonban rosszabbodik-e helyzet. 

Forrás: Wall Street Journal