600 SUV-t „hatástalanítottak” a környezetvédő aktivisták

2022.09.08. 15:41

Mintegy hatszáz hobbiterepjáró kerekeit eresztették le klímavédelmi aktivisták egy éjszaka alatt. Az önmagát Tyre Extinguishers (a fire extinguisher, azaz tűzoltó készülék, valamint a tyre mint gumi összerántásából) névvel illető csoport tagjai kilenc országban léptek akcióba összehangoltan. Ahogy ők mondják, hatástalanították, ártalmatlanították ezeket a járműveket.

Az éj leple alatt Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Norvégiában, Dániában, Csehországban és Kanadában is megtámadták a gyanútlan abroncsokat. A mostani akcióval idén már összesen kilencezer autónál járnak, és még karácsony előtt szeretnék elérni a tízezret, tehát folytatás várható.

Távlati céljuk nem más, mint hogy ellehetetlenítsék az SUV-k használatát városi környezetben. Úgy vélik ugyanis, hogy ezek az autók nagyban felelősek a klímaválságért, ráadásul veszélyesek is a nagy méretüknél és tömegüknél fogva. Ezért aztán nemcsak a belső égésű motorral szerelt hobbiterepjárók, hanem az elektromosak is szúrják a szemüket.

A csoport tevékenységét egy weboldalon keresztül koordinálják, ahol tippeket is adnak a leeresztés módjára. Nem arról van szó, hogy kiszúrnák a gumikat, a szelepek segítségével engedik ki belőlük a levegőt. Ezt követően pedig hagynak a szélvédőn egy üzenetet is arról, miért tették mindezt. Persze az abroncsoknak így sem tesz jót, ha hosszú ideig levegő nélkül pihennek, miközben egy sárnehéz autó tehénkedik rajtuk.

Címlapkép: Twitter