Brutális áron kelhet el egy Aston Martin DB4

2022.09.21. 05:50

Akár az 1,2 millió dollárt (478 millió forintot) is meghaladhatja egy ritka Aston Martin DB4 Series IV Convertible ára a Bonhams aukcióján – írja az Autoevolution. Az 1962-es kocsit a közelgő Zoute-kiárusításon mutatják be Belgiumban, október 9-én.

this-1962-aston-martin-db4-convertible-is-a-rare-gem-could-fetch

A DB4-ről tudni kell, hogy azt az Aston Martin 1956-ban kezdte el gyártani. Egy új korszakot vetített előre a márka számára az ötvenes évek derekán, ez volt ugyanis az első olyan sorozatgyártású kocsi, aminek nem kellett 30 másodperc ahhoz, hogy elérje a 100 mérföld/óra sebességet, mivel ez 21 másodperc alatt ment neki. A Convertible kivitelből annak hároméves gyártási időszaka alatt összesen 70 darab készült belőle, amiből összesen 10 volt balkormányos. Többek között a most eladásra szánt kocsi is.

De mit kell tudni az aukcióra bocsátott autóról? Nos, a jármű az eredeti alvázszámmal (DB4C/1069/L), motorral, sebességváltóval és tetővel érkezik az aukcióra, a csővázas felépítményét és a karosszériaelemeit pedig a milánói Carozzeria Touring készítette. Miközben a DB4 Coupék a Tadek Marek által tervezett 3,7 literes, sorhatos DOHC motor 240 lóerős változatát kapták, addig ebbe a Convertible-be a Vantage változat 270 lovasa került, 346 newtonméteres nyomatékkal.

A DB4 a külsejét tekintve is igazi kuriózum, egyrészt azért, mert a kocsi az eredeti Dubonnet Rosso színvilágot tükrözi, amit az őzbarna bőrbelső egészít ki. Másrészt a kocsi Borrani fűzött küllős felniken gurul.

A DB4 első tulajdonosa amúgy Robert Salant volt, aki 1962 júliusában nem éppen a szabványos felszereltséggel vásárolta meg azt. Az évek során aztán az autó kézről kézre járt, így megfordult már Chicagóban, de Luxemburgban is. Végül Hollandiában kötött ki, ahol a Noble House Aston Martin szakemberei átfogó szervizelést hajtottak végre rajta, így most új fékekkel, gumikkal és üzemanyagtartállyal várhatja új tulajdonosát.