500 kilométer hatótávú villanykamiont hoz a Mercedes

2022.09.22. 15:42

Az IAA Hannover haszongépjármű-kiállítás lényegében a teljes szakmát összefogja, nagyon sok gyártó mutatja itt be az újdonságait, így tett a Daimler Trucks, a Mercedes-Benz teherautós részlege is. Az eActros LongHaul a legnagyobb hatótávot nyújtó, elektromos nyerges vontató, ami akár 500 km-t tud menni egy töltéssel, mindezt egy 600 kWh-s akkupakkal, és 30 perces 20% és 80% közötti töltéssel.

A sima lítium-ion celláknál tartósabb és biztonságosabb LFP (lítium-vas-foszfát) technológiát a Tesla már régóta használja az autóiban, és az eActrosba is ilyen kerül, három részre osztva, az alvázban elhelyezve. A motorok folyamatos 400 kW leadására képesek, rövid emelkedőkhöz pedig 600 kW pillanatnyi teljesítmény társul, az 500 kilométeres hatótávról pedig ugyan nem derült ki, hogy teljes terheléssel vagy üresen értendő-e, de remélhetőleg a terhelt értékre gondoltak.

Ha a 600 kWh kapacitást és az 500 kilométeres hatótávot összevetjük, akkor kiszámolható, hogy 120 kWh/100 km körüli fogyasztással kalkuláltak, ez nagyjából 5-ször annyi, mint egy rossz, 10-szer annyi, mint egy jó fogyasztású villanyautóé, a belső égésű értékekből átszámítva tehát akár reális is lehet, az viszont nagyobb kérdés, hogy mennyi idő alatt épülhet ki a kamionok méretéhez illő, szellős töltőhálózat. Hivatalosan, az MCS töltőcsatlakozóval 360 kWh energiát tud tölteni az eActros fél óra alatt, ami a sofőrök 45 perces pihenőihez jól passzolna.

A Mercedes állítása szerint az eActros LongHaul tervezési élettartama 10 évre és 1,2 millió kilométerre szól, az egyelőre ismeretlen mértékű, de nyilván ijesztő vételárat pedig az alacsony karbantartási költségek kompenzálhatják majd. A LongHaul a németországi Worth-ben található teherautógyárban készül majd, és nem csak nagy akkupakkos, országokat átszelő kamiont, hanem kisebb hatótávú vontatókat is gyártanak majd 220 kilométeres hatótávval, 336 kWh-s akkuval.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a képeken látható autó még nem a végleges, ez az eActros leghamarabb 2024-ben kerülhet piacra.

Ez a kamion nem villany, de mindent lát! Érdekel?