A Mercedes teljesen kivonul Oroszországból

2022.10.27. 06:04

Az orosz-ukrán konfliktus nyomán a Renault és a Nissan is felszámolta a helyi működését, de más autógyártók is sorra jelentettek be hasonló lépéseket. Múlt héten a Toyotáról derült ki, hogy eladja a helyi gyárát, most pedig a Mercedes jelentette be, hogy elhagyja az orosz piacot.

5

A Mercedes a Moszkva-közeli gyárait és a helyi leányvállalatokban (JSC Mercedes-Benz RUS, Mercedes-Benz Manufacturing Rus Ltd., Mercedes-Benz Financial Services Rus Ltd., Mercedes-Benz Bank Rus Ltd., OOO Mercedes-Benz Capital Rus) lévő részesedéseit is eladja. Már azt is tudni, hogy a vevő a prémium- és luxusautók kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó orosz Avtodom lesz.

A márka az országba irányuló exportot és gyártást már márciusban leállította, de a többi márkával ellentétben - egyes szakértők szerint az erős luxusautó-kereslet miatt - a teljes kivonulással kivárt, hátha időközben rendeződik az orosz-ukrán konfliktus. Saját becslésük szerint az Orosz Föderációban lévő kintlevősége mintegy kétmilliárd euró (a 2021-es adatok szerint). A Yesipovóban, 2019-ben megnyitott gyárnak évi 25 ezres kapacitása volt, összehasonlításképpen a Mercedes eladásai 73 százalékkal 9558 darabra csökkentek.