A németeknél a SUV-okat lopják, nálunk viszont valami egészen más a tolvajok kedvence

2022.11.04. 09:46

Elkészítették Németországban az autólopások összesített listáját. Kiderült, hogy a német sofőrök szerencsés helyzetben vannak, mert meglepően alacsony szintre esett vissza a tolvajlások száma. A SUV-ok tulajdonosai ugyanakkor nem aludhatnak nyugodtan, 10 meglovasított kocsiból 9 SUV volt.

Ebben minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy sok éve már ez a legnépszerűbb autófajta, egyszerűen arányaiban jóval több van belőlük, mint például kombikból. És hát ott van az a tényező is, hogy ezek jellemzően nem olcsó autók: hogy ez mennyire szempont a tolvajoknál, azt jelzi, hogy a megfújt példányok sem az árskála aljáról kerülnek ki. A lista élén a Range Rover áll (a Sport és Velar modellekkel), az egyetlen német gyártmány, ami belefért az első tízbe, a BMW X6. Érdekesség, hogy ugyanakkor a tolvajok abszolút kedvence mégsem SUV: a tízes lista egyetlen limuzin helyezettje egyben a sort is vezeti, ez pedig a Kia Stinger.

Na de mi a helyzet Magyarországon?  

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 2021-ben összesen 561 gépkocsira, köztük 351 személyautóra adtak ki körözést. A tolvajok kedvence tavaly idehaza az Opel volt 60 ellopott darabbal, ezt követte a Suzuki (56), majd a Volkswagen (48). Ami igazán meglepő, hogy az abszolút kedvenc jármű nem is autó volt, hanem egy segédmotor, mégpedig a jó öreg Simson: ebből tavaly 72 darabnak kélt lába - vagyis kereke. Nem véletlen ez, hiszen a keletnémet kismotornak még mindig jelentős piaca van nyugaton, ráadásul se rendszáma nincs, sem egyéb regisztrációs kötelezettsége - a kötelező biztosításon túl - így borzasztó könnyen el lehet kötni.

Nemzetközi viszonylatban egyébként nem is állunk rosszul: 100 ezer lakosra vetítve évente Olaszországban viszik el a legtöbb kocsit, 276 darabot. Őket követik a csehek 274-gyel, majd a svédek 266-tal és a franciák 261-gyel. Abszolút számokban mérve - tehát nem a lakosság létszámához viszonyítva - azonban Franciaország vezeti a dicstelen listát, ahol naponta 474 autó cserél törvénytelenül gazdát.