BMW: az infláció miatt visszaeshet a kereslet

2022.11.04. 08:55

A BMW jól teljesített az elmúlt negyedévben, a várakozásokon felüli profit - főként a magasabb árak miatt - 23 százalékos emelkedés után 3,18 milliárd euró lett. A márka azonban a kiemelkedő eredmény ellenére is óvatosan áll a jövőhöz.

2023-bmw-xm-24

A magasabb bevételt annak ellenére sikerült elérni, hogy a beszállítói fennakadások és a csiphiány miatt az eladások 9,5 százalékkal csökkentek, ám a nagy kereslet és a kevés elérhető autó miatt az árakat tudták rugalmasan kezelni. Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója szerint az idei célokat sikerülhet teljesíteni, ám az elemzők szerint az infláció és a kamatemelések keresztbe tehetnek a trendnek.

A fentiek miatt egyre több vásárló tartózkodhat a nagyobb kiadásoktól, a BMW szerint a következő pár hónapban ez már éreztetheti is a hatását. Pozitívum, hogy ezzel együtt, különösen Európában, normalizálódhatnak a szállítások. A márkánál a 2021-es eredményekhez képest valamivel alacsonyabb eladásokkal számolnak, közben viszont villanyautóból kétszer több fogyhat, mint tavaly.