Visszatérés a Holdra: fellőtték az Artemis-1-et

2022.11.16. 09:32

Miután két kisebb hibát is sikerült elhárítani, szerdán - magyar idő szerint 7.47-kor felszállt az Artemis-1 űrhajó a floridai Kennedy űrközpontból, ezzel pedig megtörtént az első lépés a Holdra való visszatéréshez. Az Artemis hat hetet tölt majd az égitest körül keringve, fedélzetén egyelőre tesztbábuk utaznak.

Miután megszüntették a hidrogén szivárgást és megjavítottak egy makacskodó kapcsolót, sikeresen fellőtték az Artemis-1 nevű rakétát, ami az Orion űrhajót - egyelőre legénység nélkül - repíti a Hold felé. A küldetés során az űrhajó hat hetet tölt majd a világűrben, majd a Csendes óceánban landol.

A négy hajtóművel és két segédrakétával induló SLS hordozórakéta a valaha épült legnagyobb rakéta, amely az egy évtizede nyugdíjazott űrsikló program után hátramaradt technikát hasznosítja újra. A

z RS–25 motorok gyakorlatilag a program legtöbb megpróbáltatást kiállt és legmegbízhatóbb elemei. A most használt hordozórakéta 27 tonnát képes elvinni a Holdig, ami több, mint amit az amerikai űrprogramban használt űrsiklók tudtak szállítani. A tervek szerint a rakéta további változatainál ezt 45 tonnára tornásszák majd fel.

Az SLS két oldalán látható két segédrakéta végezte a fellövés során a munka legnagyobb részét: a 17 emelet magas szerkezetek szilárd üzemanyagot használnak, másodpercenként hat tonnát fogyasztanak belőle: ez körülbelül annyi, mint 14 négymotoros utasszállító repülőgép tolóereje. A rakéták nyolc és fél perc alatt 7,6 km/s sebességre gyorsítják az Orion űrhajót.

A program következő lépése az Artemis-2 lesz, immár igazi űrhajósokkal. A Holdra még ők sem szállnak le, de megkerülik az égitestet. A holdraszállás az Artemis-3 legénységének feladata lesz, a 13 potenciális leszállóhelyet a NASA már ki is jelölte.