Magyar önvezető startupot vásárol fel a Stellantis

2022.11.17. 10:44

A Kishonti László által alapított, elsősorban önvezető rendszereket fejlesztő magyar AIMotive-ot vásárolja fel a Stellantis, a világ egyik legnagyobb autógyártó cégcsoportja. Hozzájuk tartozik az Abarth, az Alfa Romeo, a Chrysler, a Citroën, a Dodge, a DS Automobiles, a Fiat, a Jeep, a Lancia, a Maserati, az Opel, a Peugeot, a RAM és a Vauxhall, illetve több autómegosztó cég.

A Stellantis a 2024-ben érkező, vadonatúj platformjaihoz fejleszti az önvezetést, a szoftveres háttérre és az autók elektromosítására összesen 30 milliárd eurót költenek 2025-ig. A felvásárlással a STLA Drive rendszer fejlesztésének felgyorsítása az elsődleges cél.

Az AIMotive jelen állás szerint a felvásárlás után is úgy fog működni, ahogy eddig, Kishonti László marad a leányvállalat vezérigazgatója, és a közlemény szerint megőrzik működési függetlenségüket és startup kultúrájukat, sőt, a nem konkrét önvezetéssel foglalkozó fejlesztéseiket (mesterséges intelligencia műveletek, szoftveres szimulációk) továbbra is értékesítik más partnereknek. A tranzakció összegét és pontos részleteit nem árulták el.

Frissítés: a Stellantis december 22-ei sajtóközleménye alapján a felvásárlás lezárult, így az AIMotive most már hivatalosan is az autógyártó berkeibe tartozik.

Ha lemaradtál korábbi, AIMotive-os videónkról, most bepótolhatod!