Cosworth-motor őrjíti meg ezt az egykor ezerkettes Ladát

2022.11.29. 13:17

A Ladát idehaza nyilván mindenki ismeri valamilyen szinten: vagy neki volt, vagy a szülőknek, nagyszülőknek, esetleg a haveroknak, de legalábbis tudunk mutatni valakit, aki mindig vágyott rá. Ennélfogva aztán igen komoly tuningközösség is épült köréjük, a skála a vágott rugótól és az olyan – inkább pimpeléshez szükséges – általános kiegészítőktől, mint a nelásskirács és a golyós üléshuzat, egészen a pénzt és időt nem kímélő építésekig terjed. És itt érthetjük a gyári motor szétreszelését vagy a teljes, motorcserés átalakítást is.

A briteknél azért teljesen más megítélése volt a márkának, bár az ottani piacra készültek jobbkormányos változatok is – a 2101-ből például a 21012-t szánták nekik. Presztízse nem volt sok, és ma sem számít odaát a legvágyottabb veteránok egyikének, részben éppen ezért esett meg egy példányon a RetroFord csapatát erősítő Dave szíve. Ő maga sem gondolta volna soha, hogy valaha Zsigulit akarna építeni, de látott sok ültetett Ladát, és az egyik annyira beütött, hogy elhatározta: megcsinálja.

Az autót a The Late Brake Show nevű Youtube-csatorna Jonnyjának mutatta be, ismertetve a történetet. Egy helyi fórumon bukkant rá a kifejezetten olcsó, 500 fontért kínált példányra, amely még itthon is a kínálat alsó részéhez tartozna az átszámolva 235 ezer forintos árával. Egy 1981-es évjáratú, brit piacos darabról van szó, amelyet igen ramaty állapotban vett kezelésbe. Javítani kellett a padlólemezét, a hátsó íveket, meg persze egy halom egyebet is. De az építés lényege talán nem is a karosszériamunka és a fényezés, bár kétségtelenül rengeteg munkát és tudást igényelt az is.

Érdekesebb viszont, hogy Dave, ha már a RetroFord csapatához tartozik, pontosan tudta, milyen technikával váltaná le a 60 lóerős ezerkettes gyári megoldásait. Nem az igen gyakran alkalmazott Fiat-motorra esett a választása, hanem egy 2,3 literes Cosworth Duratecre, valamint hozzá egy Emerald K6 ECU-ra esett a választása, ez elvileg 238 lóerőt ígér. Ami biztos: a 0-100 km/h-t 4,5 másodperc alatt tudja, és Dave állítólag megfutotta vele a 240-et. Amúgy természetesen maradt a hátsókerékhajtás, de a Lada-váltót egy MX-5 NC hatfokozatújára cserélték.

A teljes építés nyolc hónap alatt megvolt, ami elég gyorsnak mondható. Mondjuk fel is emésztett 24 ezer fontot, azaz bő 11 millió forintot.

Forrás: autoevolution.com és The Late Brake Show