Fényjelzést kellett telepíteni a szemből felhajtók miatt az M0-n

2022.12.20. 11:47

A Magyar Közút szerint alapvetően három oka szokott lenni annak, hogy valaki a menetiránnyal szemben kezd el haladni az autóúton vagy az autópályán. Az egyik, hogy az új útszakasz megnyitáshoz képest eltolódással frissülnek a GPS alapú térképek, bár ezt így 2022 végén inkább a régi, nem frissített készülékek számlájára írnánk, a Google alapú rendszerek elég naprakészek. Gyakori esetként említi azokat, akik a megváltozott vonalvezetést nem érzékelik időben, és megszokásból hajtanak nem megfelelő irányba. A harmadik nagy csoportban pedig azok foglalnak helyet, akik nem tudják, hogyan kerültek a forgalom rossz oldalára.

Bár a Magyar Közút közleményében csak megemlített érdekességképpen szerepel, mégis lenyűgöző történet, ahol a sofőr a gyorsforgalmi úton lévő töltőállomás éjszakai boltját egészen egyszerűen gyorsabban megközelíthetőnek tartotta az ellenkező irányú pálya felhasználását.

Bár a Magyar Közút szeptember óta már csak 231 kilométernyi gyorsforgalmi utat kezel - a többit koncessziós társaságok kezébe csavarták - a náluk maradt szakaszokon új megoldásokat keresnek. Hozzájuk köthető fontos újítás, hogy mostantól kezdve erős fényjelzéssel próbálják meg figyelmeztetni az M0-s autóútra felhajtókat, ha rossz irányból közelítik meg az utat.

A sárga alapon villogó behajtani tilos és stop jelzésnél nehéz feltűnőbbet kitalálni, de azért arra is van külföldi példa, hogy ilyen esetben erős reflektor fénnyel, igazából elvakítják a jármű vezetőjét. Ezt a lehetőséget a hazai szakemberek inkább rizikósnak, mint ideálisnak találták.

A rendszert mostantól kettő éven keresztül tesztelni fogják, elsősorban annak biztosítása érdekében, hogy a radaros rendszer csak a megfelelő esetekben, tehát a szemből érkező autósoknak villannak fel a jelzések az M0-s autóút 65. kilométerszelvényénél, azaz Csömörnél. Ha beválik a radaros rendszer, akkor továbbfűzik a terveket. Egyfelől azért, hogy több helyen megjelenhessen a rendszer, másfelől vizsgálják annak lehetőségét, hogy hasonló figyelmeztetést használjanak az úttestre tévedt állatok jelzésére is.