5-7 ezer forinttal kerül kevesebbe teletankolni az autót Romániában, mint nálunk

2023.01.16. 13:49

Akár 125 forintnyi különbözet is lehet az üzemanyagok literenkénti árában Magyarország és Románia határának két oldalán. “Ezrek maradhatnak a zsebünkben” - írja a témában a Telex, akik annak valóságtartalmát vizsgálták, hogy tényleg van-e “benzinturizmus” a két ország között. A téma apropóját egy január 9-i interjú adta, amit az RTL Klub készített Kübekháza polgármesterével. A szerb és román határhoz is egyaránt közel fekvő hazai település első embere az mesélte az interjúban, hogy ő maga is átjár a határon tankolni, sőt, vásárolni is. Ráadásul nem csak ő használja ki a két ország üzemanyagainak árkülönbözetét, hanem a település járműflottáját is a határ túloldalán tankolják.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere azt állította a vele készült interjúban, hogy a bevásárlásokon és a tankolásokon hozzávetőlegesen 20-30 ezer forintot spórol havonta a családi kasszának.

A telexesek kutatása szerint Kübekháza polgármestere még alá is kalkulálta a két ország közötti üzemanyagár különbséget. Ő literenként körülbelül 100 forintos különbözetet emlegetett, ezzel szemben az újságírók úgy találták, a nagylaki határátkelő utáni kutakon ennél nagyobb az eltérés. Példaként Szeged “legolcsóbb” kútját mérték a Kiszombor és romániai Nagycsanád közötti Lukoilnál található árakhoz. Itthon, a nyertesként kijövő Molnál 625 forint volt a benzin és 690 a gázolaj. A határ túloldalán lévő kúton ugyanekkor 6,23 lejért, azaz 500 forintért mérték a benzint, 7,47-ért, azaz hozzávetőlegesen 600 forintért a dízelt.

Tehát én például az 1-es Octaviám 55 literes tankját 6875 forintos különbözettel tudnám nulláról teletankolni. Ha ugyanezt a tartályt gázolajjal kellene feltölteni, akkor a különbség 5005 forintnál állna meg. Ennek ellenére a romániai oldalon nem számoltak be az újságíróknak megnövekedett magyar forgalomról.