Skót vasszigor: mintha egész Veszprém vármegyében csak 30-cal lehetne menni

2023.01.17. 15:22

Akik nem tudnak uralkodni a sebesség iránti vágyukon, jól teszik, ha a jövőben messze elkerülik Skócia Angliával határos, Veszprém vármegyéhez mérhető területű régióját.

IMG 7556

 

A Skó-határvidéken (Scottis Borders Council) az egész megye területére 20 mph-s, azaz 32 km/h-s sebességkorlátozást léptettek érvénybe január közepétől – számolt be a szigorításról a BBC. Ezt helyenként - a ritkán lakott területeken - 40 mph-ra, azaz 64 kilométer/óra szelídítik.

A Skót-határvidék területe alapján a magyar olvasó úgy képzelheti el ezt az autósok idegeit minden bizonnyal próbára tevő korlátozást, mintha mondjuk Veszprém vámegye teljes területén lennének érvényben a korlátozások. 

A változást nem egyik napról a másikra, hanem kétéves próba után vezetik be. A helyi önkormányzat a skót kormány 1,2 milliárd font (537 milliárd forint) keretösszegű alapjából szerzett pénzt ahhoz, hogy 2020 októberétől kezdve 97 helyszínen tesztelje, milyen fogadtatása lenne a radikális sebességkorlátozásnak. Jellemző a program címe: Spaces for People, azaz adjunk helyet az embereknek.

A kemény korlátozás kezdetben vegyes fogadtatásra talált, ám az önkormányzat végül úgy döntött, hogy 2023. január 16-tól - vagyis most hétfőtől - az egész megyében bevezeti az új sebességhatárokat. Azt várják, hogy ennek köszönhetően csökken a balesetek száma és az emberek nagyobb biztonságban fogják érezni magukat.