Ma is gyorshajtókat keresnek a rendőrök

2023.01.19. 09:09

Jól megfigyelhető jelenség, hogy az ittas vezetésről, gyorsulási versenyről, büntetőfékezésről vagy más közúti szabálysértésekről beszámló hírcikkek alatt feltűnnek a rendőrségi jelenlétet hiányoló kommentelők. “De hol voltak a rendőrök?” - kérdezik. Ezen a héten például úgy tűnik, hogy leginkább mindenhol.

IMG 2284
Fotó: Police.hu

A hét elején két nógrádi Torettóról számoltunk be, akiket 161-gyel és 179-cel mértek kilencven helyett. Ilyen kiugró tempót most nem fogtak a rendőrök, de 129-cel gyorshajtót a 81-es számú főúton igen. Ez január 17-én történt egy nagyszabású mérési akció keretében, négy rendőrkapitányság részvételével. Aznap 4 óra alatt 30 sietős sofőrt fogtak. Átlag nyolc percenként egyet.

Szintén január 17-én tartottak nagy akciót a Somogy vármegyei rendőrök, akik traffipax helyett csőre töltött alkoholszondával várták a Siófok környéki autósokat. A rendőrök az úgynevezett finn módszerrel ellenőriztek, aminek az a lényege, hogy egy kijelölt útszakaszon minden arra közlekedő járművezetőt vizsgáltak. A félreállítottak fújtak egyet, ha negatív már mehettek is tovább, ha pozitív, akkor félreállították egy előre kijelölt helyre és egy másik rendőrpáros intézkedett. Mint a futószalag. Ugyanekkor egy drón vadászta a környéken a tilos jelzésen áthaladókat és a telefonozó sofőröket.

A mai napon, január 19-én pedig Jász-Nagykun-Szolnok vármegyén a sor. A szolnoki és a kunszentmártoni rendőröknek ma az a dolga, hogy a gyorshajtókat szűrjék ki.