Kitiltották a 2010 előtti dízel teherautókat és buszokat Kaliforniából

2023.01.20. 06:05

Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a cégek Kalifornia államban, akik öregedő flottával dolgoznak. 2023 január elsejétől ugyanis nem közlekedhet az államban olyan teherautó vagy busz, ami dízel és 2010-nél régebbi. A szabályozás minden 6,4 tonna össztömeg feletti teherautót és buszt érint.

Forrás: Kelly / Pexels
Forrás: Kelly / Pexels

A szabályozás egyébként nem új, hiszen már 2008 óta dolgoznak azon, hogy fokozatosan kivezessék az utakról a régebbi, magasabb károsanyag-kibocsátású dízelmotoros járműveket. 2020-ban a 2004-nél régebbi, 2021-ben a 2007-nél régebbi, most, 2023-ban pedig a 2010-nél régebbi járműveket tiltották ki.

Ez a gyakorlatban összesen nagyjából 200 ezer buszt és 70 ezer teherautót érint. Bár az eddigi évek szabályozásai alapján senkit nem érhet meglepetésként egy ilyen lépés, így is vannak alternatívák arra, ha egy cég nem tudja azonnal nélkülözni a kamionjait, teherautóit vagy épp buszait.

Az egyik alternatíva, hogy a jármű tovább üzemeltethető egy darabig, ha felszerelnek rá egy olyan extra szűrőt, amivel csökken a jármű károsanyag-kibocsátása. A másik, aránylag vonzónak tűnő, hosszútávú megoldás, hogy a motor modernebbre cserélésére is van lehetőség, ami sok régebbi évjáratú járműnek adhat újabb esélyt.

Utóbbira már az eddigi tiltások alkalmával is adódott lehetőség, és összesen több mint 1,5 millió érintett járműnél lépték meg a motorcserét. Kivétel is van: ha valami évi 1600 kilométernél kevesebbet fut, arra nem vonatkozik a tiltás. A hatóságok éves szinten ellenőrizni fogják a nagyobb flottákat, ezért valószínű, hogy vaskos büntetésre számíthat az, aki megpróbálja kijátszani a rendszert.