Friss X1 vagy régi X5: melyik a nagyobb?

2023.01.24. 16:04

Mindig érdekes belegondolni, hogy egy manapság kicsinek tűnő típus mekkora egy korábbi, jóval magasabb kategóriájú modellhez képest. Például itt a BMW X1, a BMW legkisebb hobbiterepjárója, ami mára akkorára nőtt, hogy megközelíti az X5 első generációjának méreteit. Pedig az E53-as X5 milyen hatalmasnak tűnt 1999-ben.

Egy ilyen összehasonlításnál azonban sokkal többet mondanak a képek, mint a számok. A Carsized nevű oldalon szerencsére vizuális összehasonlításra is van lehetőség, ahol a milliméterek konkrét képeken is megjelennek és a végeredmény sok esetben kimondottan meglepő. Ráadásul nem csak stilizált műszaki rajzokat látsz majd, hanem fotókat, amik jóval közelebb visznek a valósághoz.

Rengeteg márka temérdek típusát vethetjük össze: ha például az érdekel, hogy egy Lada Niva – aminek 4x4 a hivatalos neve manapság – mekkora egy Bugatti Chironhoz képest, simán összepárosíthatod őket. Szinte bármilyen kretén kombinációt összenézhetsz, az egésznek csak a kíváncsiság szab határt.

Három nézetben lehet egymás mellé rakni az autókat: első, hátsó és oldalsó nézet is van. Mármint ideális esetben, mert sajnos egyes típusoknál nincs feltöltve minden nézetről kép. Azt érdemes megemlíteni, hogy ezek még így sem tökéletesen pontos összehasonlítások, hiszen nem 3D-modellekről, hanem fotókról van szó, így azok – ha kis mértékben is – csalókák lehetnek.

Ugyanakkor jó poén a Carsized, és ha valakit a számszerű adatok is érdekelnek, a rendszer ilyen irányú adatbázisa is váratlanul komplett, ráadásul az adatokat is könnyen össze lehet vetni.

Forrás: Carsized