Fityisz a sport-SUV-knek: 850 kilós apróság készül Nagy-Britanniában

2023.01.25. 06:06

Az apró, könnyű és élvezetes brit sportkocsiknak régre visszanyúló hagyományaik vannak, és szerencsére még a háromtonnás SUV-k korában is készülnek ilyenek. Például Robin Wells szerelemprojektre, a Wells Vertige, melyet a 2021-es Goodwood Festival of Speeden mutattak be először.

Az apróság csupán 850 kilót nyom, az ülések mögött pedig egy kétliteres Ford motor dolgozik 208 lóerővel. Bár ez nem hangzik soknak, így is 5 másodperc alatt futja a 100-at, de egy ilyen autónál persze nem ez, hanem a vezetési élmény a legfontosabb.

A 2021-es bemutató óta az apró gyártó több mint 32 ezer kilométeren tesztelte a Vertige prototípusait, a tapasztalatok alapján pedig sok kisebb módosítást hajtottak végre. Változott a kormányáttétel, karcsúsodtak az első gumik és a korai verziók legnagyobb problémáját, a menetzajt is sikerült csökkenteni. Ehhez változtattak az ajtók nyitó- és zárómechanizmusán, a szigeteléseken, a hátsó szélvédő rögzítésén, valamint egy új, egyetlen darabból álló tetőkárpitot is terveztek.

Némileg a hajtáslánc is fejlődött: változtattak a motorprogramozáson, és a lendkereket is könnyebre cserélték, mellyel bár a lóerők nem változtak, az autó sokkal dinamikusabbnak és robbanékonyabbnak érződik - mondta Wells.

Az apró vállalat évente 25 darab autót épít majd, a gyár pedig az elképzelések szerint a McLaren központjához hasonlóan tiszta, rendezett és környezetbarát lesz, csak sokkal kisebb. Mindezt olyannyira komolyan gondolják, hogy az üzem udvarán csörgedező patak medrét kikapartatták, hogy ideális élettér legyen az élővilág számára. Ezenkívül a gyár saját víztisztító üzemet is épít, hogy a felhasznált vizet kristálytisztán engedhessék vissza a természetbe.

A Wells Vertige 2023 közepén érkezik, de az első 25 autót már előre el is adták.