Túl könnyű Kiát és Hyundait lopni

2023.01.31. 06:04

Két jelentős autóbiztosításokkal foglalkozó amerikai pénzügyi szolgáltató, a State Farm és a Progressive bejelentette, hogy nem köt szerződést a Hyundai és a Kia egyes modelljeire, amelyeket 2015 és 2019 között gyártottak – írta meg a Yahoo Finance. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy a kérdéses modellek nem rendelkeznek olyan lopás elleni elektronikus védelemmel, amely a velük egy időben gyártott autókban megtalálhatók.

Fotó: Csepreghy Dániel
Fotó: Csepreghy Dániel

A matek a dél-koreai autógyártók ellen szól. Az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IHHS) és a Highway Loss Data Institute (HLDI) tavaly szeptemberi jelentése szerint a 2015 és 2019 között készült Hyundai- és Kia-modellekből kétszer annyit loptak el az autótolvajok, mint például Dodge Charge SRT Hellcatből.

Az autólopások megugrottak a koronavírus-járvány idején – mondta Matt Moore, a HLDI elnökhelyettese. Az okok nem újak: egyes autókat azért kedvelnek a tolvajok, mert gyorsak, másokat azért, mert értékesek, végül vannak olyanok, amelyeket azért visznek el, mert könnyű elkötni őket. A két szervezet jelentése megjegyzi, hogy a gyengén védett Hyundai-okat és Kiákat azért lopják el, mert könnyű megkerülni gyári gyújtási rendszerüket.

A hatóságok tanulmánya azt is megjegyzi, hogy a 2015-ös Hyundai- és Kia-modellek 26 százalékában volt elektronikus indításgátló, miközben akkoriban más gyártóknál már 96 százalék volt az ilyen rendszerrel ellátott autók aránya. Ennek tükrében nem meglepő, hogy az elmúlt két évben négyszeresére nőtt az ellopott Hyundai-ok és a Kiák száma az Egyesült Államokban.

A közösségi médiában megjelentek olyan videók, amelyek azt mutatták, hogy egy mobiltelefon-töltő vagy egy USB-kábel csatlakozójával beindítottak egyes autókat. Ez sok csintalan ifjú kedvét meghozta ahhoz, hogy elkössenek egy hasonló autót egy kis örömautózásra. 

A gyártók keresik a megoldást a lopások megakadályozására. A Hyundai például kormányzár beépítését ajánlja a vásárlóinak helyi önkormányzatok segítségével, a Missouri állam St. Louis városában lévő Suntrup Automative Group pedig egy boltban kapható Bluetooth eszköz átalakításával készített utólag beépíthető indításgátlót.