Fáj a drága benzin, látványosan kevesebbet autózunk

2023.02.02. 10:46

Az Impectus Research felmérése szerint a magyar emberek jelentős részének, mintegy 67 százalékának komoly, megterhelő tételt jelent a havi tankolás. Ennek ellenére a megkérdezett autósok közel fele (41%) nem változtatott a szokásain, és pontosan ugyanúgy használja a járművét, mint a benzinársapka eltörlése előtt.

A januári felmérés azonban arra is rámutatott, hogy az autósok ugyanekkora aránya (a válaszadók szintén 41 százaléka) az eddigieknél megfontoltabban, egy kicsit ritkábban igyekszik használni a járművét. Az autósok egyötödét viszont súlyosan érintik az üzemanyagok magas árai, és alaposan megfontolják a járműveik használatát. Tehát összességében már fájnak annyira az üzemanyagok árai, hogy igyekszünk kevesebbet autózni.

Azt is megkérdezték a felmérés során, hogyan próbálják az érintettek csökkenteni az üzemanyagra szánt kiadásaikat. A kutatásból az derült ki, hogy messze a legtöbben választják a legkézenfekvőbb megoldást: kevesebbet autóznak.

Valamivel kevesebben, de még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy a vezetési stílusuk megváltoztatásával spórolnak értékes deciket az útjaik során. A válaszadók tizede kerékpárral vagy robogóval igyekszik csökkenteni a kiadásait, és ennél csak valamivel többen választják többször a tömegközlekedést. A legkevesebb válaszadó jelölte meg, hogy a korábbiaknál gyakrabban fogja igénybe venni a közösségi autómegosztó szolgáltatásokat (1%).