Így néz ki az ársapkás lassulás Magyarországon

2023.02.07. 10:26

Látványos a benzinkutakról érkező legújabb bizonyítvány. Az ársapka eltörlése miatt decemberben véget ért a tempós növekedés. 

D KOS20211115002

Hétfőn megjelentek a legfrissebb kiskereskedelmi adatok, amelyekből kiderül, milyen hatása volt az ársapkának és a hatósági ár megszüntetésnek. 

Decemberben az üzemanyag-forgalom mennyisége 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a naptárhatással korrigált adatok szerint. (Az úgynevezett nyers, nem korrigált adatok szerint 0,2 százalékos volt a csökkenés.) Ez lényegében vészfékezést jelent az ársapkás hónapokban látott növekedéshez képest, januártól novemberig ugyanis havonta 11-38 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. 

Szintén beszédes adat, hogy decemberben a forintban számolt üzemanyag-forgalom meghaladta a 251 milliárd forintot, ami a 2021 decemberi szintet bő 27 százalékkal haladja meg. Azaz a mennyiség alig több mint 1 százalékos bővülését közel 30 százalékkal nagyobb kiadás kísérte. 

A decemberi kiskereskedelmi adatokból az is látszik, hogy az üzemanyagok már nem tartották pluszban a szektor forgalmát. A kiskereskedelmi forgalom volumene ugyanis 3,9 százalékkal csökkent, ami egyértelműen mutatja, hogy a drágulás miatt visszaesett a vásárlóerő.