2023.02.09. 15:04

Az év első hónapjait holt szezonnak tartják az új és a használt autók adásvételével foglalkozó amerikai kereskedők, ám úgy tűnik, a 2023-as év rácáfol erre a szabályra.

GettyImages-1461182868

Kellemes meglepetésben volt részük januárban az amerikai használtautó-kereskedőknek. A vásárlók vártnál erősebb érdeklődésének köszönhetően 2021 vége óta nem látott magasságba emelkedett a használt autók ára – idézi a 120 éves Cox Automotive autókereskedelmi szolgáltató vállalat adatait a CNBC amerikai gazdasági hírportál. 

A Cox által menedzselt - a használt autók nagykereskedelmi amerikai piacra jellemző árát mutató - Manheim Used Vehicle Value Index 12,8 százalékkal elmaradt 2022 januári értékétől, ám akkor szokatlanul magasan állt a mutató. Az elmúlt év végéhez, 2022 decemberéhez képest viszont 2,5 százalékkal erősödött az index. Ez volt a legnagyobb egy hónap alatt mért növekedés a 2021. októberi / novemberi 3,9 százalékos bővülés után.  Tehát havi szinten feljebb mentek az árak, de az egy évvel korábbihoz képest kedvezőbbek. 

A szakértők egyértelműen az erős vásárlói keresletnek tulajdonítják a szokatlanul jó januári adatokat. A használt autók árának alakulását az utóbbi időben mind a befektetők, mind a washingtoni kormány nagy figyelemmel kíséri, úgy vélik ugyanis, hogy jó mutatója az infláció növekedésének vagy csökkenésének. A kormány az elmúlt évben részben a használtautó-piaci árak növekedését okolta a magas inflációért. 

A használt autók ára egyébként a pandémia kezdete után került felszállóágba, mert a beszállítói láncok szétzilálódása miatt visszaesett az új autók előállítása. Sok autós elhalasztotta régi autója eladását, mások új helyett beérték fiatalabb használttal. A kisebb kínálat és a nagyobb kereslet azután nagyon megdobta a levetett autók árát.