Meglepő feltételt szabtak a 200 millió fontos bringás programhoz

2023.02.14. 06:06

Anglia messze nem tartozik a világ legelhagyatottabb vidékei közé, sok nő mégis úgy érzi, nem tanácsos az utcán tartózkodnia sötétedés után. Egy bringás program keretében erre is figyelnie kell majd a nyertes településeknek.

shutterstock 182398502

Az angliai önkormányzatok összesen 200 millió font (88 milliárd forint) támogatásra pályázhatnak a Közlekedési Minisztériumnál (Department for Transport - DfT)  a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztéséhez. A minisztérium egyúttal közölte, hogy az önkormányzatoknak az elnyert pályázati pénzt részben a nők biztonságának erősítésére kellene fordítaniuk. Az Office for National Statistics 2021-es felmérése szerint ugyanis Angliában a nők fele nem érzi magát biztonságban sötétedés után otthona közelében az utcán - derül ki a brit Guardian összefoglalójából

A DfT-nek a nők biztonságérzetének javítása mellett az a célja a támogatással, hogy a helyhatóságok új gyalogátkelőhelyet és csomópontokat alakítsanak ki a gyalogosoknak, a kerekesszéket használóknak, a kerékpárosoknak és a könnyű robogókon közlekedőknek. Környezetvédelmi megfontolásokból azt akarják elérni, hogy növekedjen az iskolájukba gyalog közlekedő gyerekek száma. 

A minisztérium adatai szerint 2021-ben az általános iskolás gyerekek 46 százaléka járt gyalog vagy biciklivel iskolába. Ezt az arányt 2025-re 55 százalékra akarják feltornászni. Ennek érdekében a vidéki településeken újabb biztonságos járdák és kerékpárutak épülhetnek az új pénzügyi forrás felhasználásával. Ezeknek lehetővé kell tenniük a kerekesszékkel járók és könnyű robogók kényelmesebb közlekedését is. Időnként jelentéktelen változtatásokkal, például a gyerekek közlekedésének útjába eső zebrák kialakításával vagy bicikliparkolók létesítésével is nagy eredményt lehet elérni a gyalogos és bringás közlekedés bővítésében – véli Chris Boardman volt kerékpáros-versenyző, az Active Travel England civil szervezet egyik arca.

A 200 millió fontos támogatást örömmel fogadták az önkormányzatok, ám sokan azzal vádolják a minisztériumot, hogy egymással versenyezteti a helyhatóságokat a tenderen elnyerhető pénzért ahelyett, hogy mindenhová kellő forrást juttatna.