Az ukrán frontra küldhetik a részeg sofőrök autóját a lettek

2023.02.16. 17:58

Lettországban elég meredek lépést fontolgatnak, hogy visszaszorítsák az ittas vezetők számát. Azt találták ki, hogy a piásan vezető sofőrök autóit elkoboznák, majd elküldenék Ukrajnába, a háború kellős közepébe, egyenesen az ukrán hadseregnek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Ministry of Defence of Ukraine

Bár elsőre túl drasztikusnak és groteszknek tűnhet az ötlet, nem kamu: az LSM Newsnak a lett miniszterelnök, Krišjānis Kariņš is megerősítette, hogy fontolgatnak ilyesmit. Az ötlet egyébként egy már létező szabályozás kibővítése: tavaly november óta már létezik olyan törvény Lettországban, ami szerint egy bizonyos mennyiségű véralkoholszint felett elkobozhatják az ittas vezető autóját.

Egy hónap alatt összesen 215 autót koboztak el, ami annak fényében elég erős számnak tűnik, hogy Lettországban mindössze 1,9 millióan élnek. Ezeket az autókat árveréseken értékesítik, de lehet, hogy a jövőben ez változni fog.

Az egyelőre még csak tervezet szintjén létező szabályozástól azt várnák, hogy a drága autó vélhető pusztulása eltántoríthat jó pár embert attól, hogy ittas vezetéssel veszélyeztessen másokat. Az már csak hab lenne a tortán, hogy ezzel még segíteni tudnának a szorult helyzetben lévő Ukrajnán is.

Forrás: Metro UK