EU: 2023-tól legális a világító embléma

2023.02.16. 12:29

Idén felfrissíti a VW nagy SUV-ját, a Touareget, a svédországi teszteken készül kémfotókon már az is látszik, mire számíthatnak az jövendő tulajdonosok.DB2023AU00069 large

Tesztjének utolsó szakaszában álcázva járja az utakat az új Volkswagen Touareg Svédországban . Ugyanakkor a „kémfotók” alapján sejthető, hogy a modell ráncfelvarrása milyen újdonságokat hoz – derül ki a cég honlapján megjelent tájékoztatóból.

Miután sokat használják sötétben az autót, a reflektorok újdonságát nem lehet eltitkolni. A vállalat marketingesei az "IQ.LIGHT HD matrix" nevet adták a világítótesteknek. A HD a High Definition rövidítése, ami a tájékoztató szerint nagy felbontású világítást jelent. Összesen 38,4 ezer – azaz oldalanként 19,2-19,2 ezer – apró, rendkívül világos LED adja a fényt az autó előtt. A lelkes fejlesztők szerint a sok pici LED nappali világosságot varázsol a vezető elé. Ez persze jó eséllyel túlzás, ám tény, hogy jóval erősebben világítják meg az utat, mint a korábbi fényszórók. A tájékoztató szerint eközben - a megfelelő ledek lekapcsolásával - nem vakítják el a szemben közlekedőket. A mátrix rendszer interaktív fényszőnyeget terít az autó elé annak sávjában. Ez a „lane light”, amely a tesztek szerint kényelmesebbé teszi az éjszakai vezetést és megkönnyíti a keskenyebbre tervezett autópályákon az éjszakai autózást. A fényszőnyeg a VW ígérete szerint optimálisan világítja meg azt a sávot, amelyben az autó éppen halad.

Az éjszakai teszteken az autó hátsó megvilágítását sem lehetett eltitkolni, így kiderült egy apró meglepetés. Az új Touareg hátsó VW emblémája világítani fog. A logók vörös színű világítását 2023 elejétől engedélyezik Európában – ezt használja ki az autógyártó. Erre korábban csak az USA-ban és Kínában volt lehetőség. 

(Az autók világításáról szóló részletes cikkünket itt olvashatják.)